Nazwa Sushi pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i solą. W dawnych czasach owym ryżem zabezpieczano żywność, aby zachować jej świeżość w wilgotnym i gorącym klimacie Japonii. Pierwotna forma to oshi-zushi czyli poukładane w drewnianym pudełku warzywa i ryby wraz z zakwaszonym ryżem. Do dnia dzisiejszego sushi podawane jest w tej właśnie formie. Z biegiem lat zaczęto używać szerszej gamy dodatków, ryb, warzyw, grzybów itd.
NIGIRI (2szt.) | |
Tuńczyk | 43 |
Toro | 54 |
Tuńczyk opalany | 43 |
Seriola | 43 |
Okoń morski | 45 |
Dorada | 45 |
Halibut | 35 |
Łosoś norweski | 33 |
Łosoś Alaska | 47 |
Łosoś opalany | 43 |
Krewetki królewskie | 47 |
Krewetki surowe | 47 |
Makrela | 43 |
Małże Św. Jakuba | 47 |
Kalmar | 33 |
Ośmiornica | 43 |
Węgorz morski | 43 |
Ryba maślana | 35 |
Tamago* | 23 |
Avocado* | 23 |
Inari tofu* | 35 |
GUNKAN MAKI (2 szt.) | |
Z sałatką ze śnieżnego kraba | 54 |
Z sałatką z krewetek | 54 |
Z tatarem z tuńczyka | 54 |
Z tatarem z łososia | 54 |
Z tatarem z serioli | 54 |
Z kawiorem z łososia | 67 |
TATARY (w miskach) | |
Łosoś | 67 |
Tuńczyk | 68 |
Seriola | 73 |
Sałatka z kraba | 92 |
Sałatka z krewetek | 68 |
MAKI (6 szt.) | |
Z ogórkiem* | 23 |
Z rzepą* | 23 |
Z tuńczykiem | 45 |
Z avocado* | 23 |
Z tuńczykiem i porem | 45 |
Z tuńczykiem na ostro | 47 |
Z tuńczykiem, ogórkiem i sezamem | 47 |
Z łososiem | 33 |
Z łososiem i porem | 33 |
Z pieczonym łososiem | 45 |
Z łososiem i avocado | 45 |
Z serkiem Philadelphia i łososiem | 45 |
Z serkiem Philadelphia i tuńczykiem | 47 |
Z serkiem Philadelphia i krewetkami | 43 |
California z paluszkiem krabowym i avocado | 43 |
California z avocado i łososiem | 45 |
Futo maki* | 43 |
Z bekonem | 45 |
California z avocado i tuńczykiem | 47 |
California z łososiem/tuńczykiem w środku i na zewnątrz | 54 |
California z krewetką w tempurze owinięta łososiem | 54 |
Z tatarem z łososia | 54 |
Z tatarem z łososia w tempurze | 67 |
Z tuńczykiem i szparagami (w sezonie) | 47 |
Z pieczoną kaczką | 45 |
Z węgorzem | 47 |
Ze smażoną krewetką | 43 |
Ze smażonym kalmarem | 43 |
Z pieczonym halibutem w panco | 47 |
Z chrupiącą skórą z łososia | 47 |
Maki z sałatką z kraba śnieżnego | 67 |
Soft shell crab | 54 |
Sashimi maki | 67 |
California Rainbow | 54 |
California z opalanym łososiem/tuńczykiem | 67 |
Dragon maki (krewetka w tempurze owinięta węgorzem) | 67 |
Maki z tatarem z tuńczyka | 67 |
DODATKI | |
Miseczka ryżu* | 14 |
Sosy (teriyaki, kabayaki, sos klasyczny*, sos ostry*) | 12 |
Imbir* | 10 |